Wednesday, November 2, 2011

terkena !

korg2,nk tawu something x..
td aku baru pas borak dgn budak tutor aku..
hidup2 aku kna tipu..
hamlau btol la si faris nie...
ada ke ptot dia ckp maybe sem 2 ni dia xde kt USIM.
dia nk tukar U..
sbb abah dia mgharap dia smbung perniagaan abah dia..
then,aku pn ckp la ko pilih la mne yg tbaik..
aku support je dri blkg..
then pbualan kitaorg stop kt situ..
beberapa minit kemudian,,,,,,,,,,,,
dia kol balik..
dia bt satu statement yg sgt2 xbole blah..
nk tawu x statement apa...

"kalau aku jd ko,aku xpercaya dgn story tu"

mmg bengang gile la dgn mamat ni..
nsb baik ko dok melaka..
tggu r sem2 ni....
siap la ko faris..

korg nk tgk ke muka mamat yg sengal tu?
jp eh aku upload kn....
.
.
.
.
.

ni la rupa si faris tu..
nama dia :
MUHAMMAD FARIS BIN IDRIS.

kembali update :)

assalammualaikum semua...
hye semua..
spatutnya aku kna post bnda ni smlm.. 
tp disebabkan connection low,
xdpt dipostkan...
1/11/11
aku baru smpai umah 5.30 pagi..
then petang tu aku g klinik gigi..
ouch..mmg menyakitkn..
skrg aku nak makan dgn minum pun agak susah la..
korg doakan aku cpt smbuh eh..
btw,td pg pegi lepak sek jp..
rindu gila kwn2....
miss gila kt dorg.. 
next week dorg plan nk bt reunion...
hope jd la an..
and hope time tu aku dh sembuh sket...
i'll be update after this..
gtg now,nk tengok korea jap..
hehe..
bubye semua..

Thursday, September 29, 2011

Im So Sorry .

guys,sory sbb xdpt nk update blog nie..
actually i have a lot of story to tell you..
but,my exam around the corner..
plus,MUET in 19 oct.
OMG ! a lot thing to do.
insha-allah,i'll update after 31 oct.
that's all..
bubye..

Thursday, September 15, 2011

Eidul Fitri :)

Assalammualaikum semua..
hai..sorry la sebab lama xupdate blog nie..
anyway..i wish you HAPPY MALAYSIAN DAY.
this week packed sgt jadual aku..
aritu aku promise nk upload gmbar kn..
haa..ni la dia...
even xberapa ..tp memori ni sweet sgt2...








last saturday,madam afiedah bt open house..
combined dgn bdk2 medic skali..
best sgt ..
tengs to bdk2 laki sbb jga kitaorg sebaik mungkin..
aku hargai korg...









p/s : tengs kpd sesiapa yg sudi baca..
sorry yea ats smua kesilapan teknikal..

Monday, September 5, 2011

Jamuan TTS II ~

Tuesday,6th Sept,11 am,lokasi : dataran FPQS.

satu jamuan telah diadakan di salah sebuah pondok FPQS.
cewahh.. ayat skema badak la.
serius best gila..
tp yg tak bestnya bdak laki tak datang..
tak sporting lgsg la bdak2 nie..
nasib baik la budak perempuan baik hati..
kitaorg mkn igt jgk kt diorg ..
mknn byk kot..
aku suka makan kuih nadhira..
tak tawu la kuih apa..
tp mmg sedap sbb chocolate.
yummy2..
haha..
nnt da dapat gmbr,aku upload dlm blog eh..
okay la. sekian saja.
TQ

---------------------------------- =)

welcome back to KKNC :)

Sunday,6.00 pm,4/9/11
alhamdullilah..selamat smpai nilai..
i need to recharge myself.
i need to make self-preparation for final exam.
final exam 24 oktober nie..
1 month to go..
hope semuanya dpt bjalan dengan lancar..
miss sgt2 budak2 kknc..
tp time kitaorg smpai,bdak2 pantai timur tak naik bus lg.
diorang pnya trip mlm..
sure smpai pagi .
anyway,korg tlg doakan aku berjaya eh.
7 sept nie senior2 dah masuk.
1st year kot.
next week mst bus sesak..
tak leyh la nk bgn lmbt2 da..kna bgn awl..
ni yg tak best nie.. 
sobs3 :(
apa pun,life must go on .
ceh,ayt tak bole blah lgsg..
takpe,5 nov ni kita balik penang k.
lg 2 bulan je sem 1 akan berakhir..
tak sgka kn..
okayla.. i have work to do right now...
later kita blog lg eh my diary :D

Friday, August 26, 2011

last day di KKNC :)

Assalammualaikum..
hye kwn2..
actually im so excited while waiting to back home.
all of my housemate had left earlier last nigght and this morning..
sobs3..
bus aku pkl 9 mlm..
but,aku rse cm lmbt sgt nak smpai pkl 9 tue..
balik nie mst sibuk sgt..
mana nak kemas rumah lg..
homework lg..
adusss..
td pg di kala aku kebosanan,
aku pun mengodek2 la lappy aku nie..
tetiba muncul idea nk edit gmbr kelas utk raya..
even xbpe lawa,tp just nice to say .
ahaks !


cumel an an ?
inilah budak2 kelas aku :)
semuanya comel2 belaka..especially aku..
p/s : perasan kejap..
okay..i need to off here b4 terus melalut..
tata..

Saturday, August 20, 2011

Dugaan ~

luahan hati :

im so sorry if i had make you in trouble !
kalau aku dkt penang,aku akn usaha utk xmyusahkan sapa2.
tp aku jauh..
aku xde transport..
aku just nk tnya je membe kau yg ada transport !
sory la kalau kau rasa aku ni myusahkn kau !
aku benci kau sbb kau dah bt aku terasa gila smpai aku mnitiskn air mata aku !
but,wlau mcm mana pun aku tpaksa bhadapan dgn kau
sebab kau satu kuliah dgn aku,satu tutorial,even satu group !
i dont know how to face with you after this.
or i will ignore you !
i willn't ask ur help after this.
xpela..
hari nie hari kau..
aku benci lelaki mcm kau.
i talk to myself..
it's okay.
you're strong girl..
dont cry..
be enough brave.
tetiba aku teringat along..
he's kind person..
but he far away from me..
along..sobs3..
mcm2 blaku..and right now my calculator dissappear..
i really cant remember wher i put my calculator..
aku dah cari merata tempat dah kat rumah nie..
cme ada dua possibillity je..
1.tertinggal kat bilik kimia
2.someone teramik
OMG ! help me..
really in trouble .
apa lg dugaan-MU terhadap hamba-MU selepas ini?
aku akn cuba utk mghadapi semua ini dgn tabah..
hope so..aminn....

1st and last time at TAR road..

Assalammualaikum ..
kepenatan melanda diriku hari ini..
mmg adventure giler...
shopping di tempat yg crowded sgt pd bulan puasa .
mmg tbongkang awal jgk hari ini.
ari ni my 1st and last day aku jejak kaki aku dkt jalan TAR.
KL mmg sesak..
sesak dgn sgala2nya..
sometimes,im wonder how u all live in that kind of life?
aku bsyukur sgt sbb duduk penang dgn nilai..
tmpt yg agak jauh dari kesesakan.
yg kelakarnya..pergi 8 org..tp yg balik awal 3 org je..
dah la 1st time ..clueless,mula2 nk sesat jgk la..
tp cuba meramahkan diri dgn btnya kpd org rmai..
akhirnya bjaya jgk kitaorg mjejakkan kaki di masjid india..
mmg exited pd mulanya..tp bila tgk crowded tros xde mood nk shopping..
kitaorg try la msuk sogo..
igtkn xrmai..rupa2nya lg rmai smpai ada pakcik polis dlm sogo.
last22,xtahan punya pasal..kitaorg bpisah.
ulya,fatin,ummi,amal,yan teruskan misi diorg di masjid india..
manakala..aku,athira,liana..balik ..
kitaorg smpai awl b4 pkl 5..sempat lagi la pergi mydin segala bagai kt KTM nilai tu..
tpt pukul 6,pakcik bus dtg..
yg sedihnya,kitaorg 3 org je penumpang bus tu..pakcik pun bwa la kitaorg pusing2 BBN..
smbil tu ada la jgk sedikit tazkirah petang daripada PAKCIK SYEIKH MEOR tu.
best la pakcik tu..hope,pakcik xlupakan kitaorg la eh..
smpai kt KKNC je,kitaorg dpt card name pakcik bus tu..
memang terbaikkla pakcik..









maaf gmbr aku kabur2 :)

Friday, August 19, 2011

hoorey ! midsem dah abes :)

Assalammualaikum semua ..
hai..lama x melarikan jari-jari di atas keyboard nie..
sebenarnya,aku baru je abes midsem for sem1..
wlaupun exam midsem..terasa kermerdekaan for awhile.
korg nak tawu tak..last paper td quranic hadith studies..
spatutnya aku sit for that paper on 4.30pm..
suddenly,kertas tak cukup beb..
cuak gak la..
then ustaz kutip krts OMR kitaorg..
dia ckp bt nextweek..mmg xla..
then,he decides to make our exam on 5.30..
kitaorg g solat pe,bru amik exam..
yg kelakarnya,15 minutes dah submit paper..
dasyhat gilerrr...
alhamdullilah,soalan amat senang..dgn syrt kna stdy la..
ari ni nak rest puas2..
esok nak pergi jalan TAR..
tak sabar la...best2 !

Tuesday, August 16, 2011

hari makmal !

hari nie pg2 lagi dah dikejutkan dgn quiz arab..
perghh..mmg mencabar minda.
i had let my down with my result !
grrr.what happen with you athirah?
actually,im in holiday mood ..
my mind in penang right now !
1 week more to go.
argghhh..lambatnya...
hari nie hari makmal yang ke-3...
funny sgt..
experiment hari nie pun quite easy..
dlm lab phy,mmg bising sgt..
yela,cmpur dgn group laki..
dorg plak kreatif..
mcm2 bnda dorg buat..
pdhal aim exp nk bt projectile motion..
mcm kanak2..
anyway,thanx to them sbb sudi terima kitaorg join group dorg..

>.<

Sunday, August 14, 2011

special for zue ~



.14 AUGUST.


dear :: HAPPY BIRTHDAY ye..
sory la aku xdpt nk celebrate..
anyway,semoga panjang umur..
murah rezeki slalu..so,t hg bole blnja aku..
hope u'll 4ever with a'an..



MAY ALLAH BLESS YOU <3

------------------------------------------------------------



Monday, August 8, 2011

im so sorry dear blogger ::

salam semua..
maaf sbb ana xdapat nk update blog ana bt masa yg terdekat.
anyway,ana wish selamat menjalani ibadah di bulan puasa.

Saturday, July 16, 2011


selamat pagi semua :)
dah lama xupdate blog an..
sorry la..
lately nie aku busy sket.. 
next month dah nak mid-term..
kepada bdk2 uitm,selamat menikmati holiday anda yea.
mood aku ari nie terlebih okay sgt2 !
ari nie nak happy jee..
smile okay ?
dear bloggers,aku xsempat nk bw korg..
maaf eh...
tggu raya nie..
this week aku full dgn quiz..
hope dapat jawab dgn amannya.. 
korg2,doakan aku eh...
urmm..actually byk lagi yg aku nk story tntg life aku..
tp aku nie bkn la seorg blogger yg rajin menaip..
i think i should be vlogger la..
HAHA..
anyway,have a nice day :D

Tuesday, July 5, 2011

Laboratory Day

actually,im not really love to 'bebel' here.
but, i just wanna share some moments in my life.
today my 1st lab day. 
starting from 9.30am-4.30pm
really tired .
but im so happy with my new friends.







.
.
.
:D

Saturday, July 2, 2011

edit by ownself ::
.
.
.
.
.
.
.
.
.storymoryathirah.blogspot.com.
nurathirahazmi

Peringatan ::

Sentiasa ON9 Dengan TUHAN

Berusahalah Untuk OFF9 Dengan SYAITAN
Bersungguh2 Untuk DOWNLOAD ilmu Pengetahuan
UPOLAD Amal Kebajikan
RESTART Diri Dengan Memohon Keampunan
SHUTDOWN Hayat Mu Dengan KEIMANAN

:D


Assalamualaikum..
satu peringatan sebenarnya untuk muslimin dan muslimah semua

mari kita renung-renungkan bersama
fikir-fikirkan bersama
jika satu hari nanti kita mati,
akaun facebook ini hanya kita yang tahu password
hanya kita yang boleh access..

dan

selepas kita mati..
apa yang jadi pada akaun fb kita?
mungkin ada yang akan ucapkan takziah
mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu
tetapi..
sedarkah kita
gambar-gambar kita..
akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?
gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna
macam mana nanti?
lelaki ajnabi terus-terusan tengok
dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita..
walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada..
saham dosa terus meningkat..

macam mana?
pernah terfikir tak?
tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti?
legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?
baju yang membalut aurat itu, bagaimana?

mungkin kini
kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik
tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya

tapi di akhirnya nanti..
semua itu tidak akan membawa erti
semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup
di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita

cuba kita renung-renungkan,
saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat

tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~

jagalah maruah diri sebagai seorang muslimin dan muslimah
mati itu pasti
persiapkan diri untuk mati itu perlu

moga Allah redha dengan perkongsian ini
amin~

by : jom tutup aurat dan jaga akhlak

Thursday, June 30, 2011

Unpredictable ~


salam semua :D
ari nie agak meletihkan la sbb pg td terlewat bgn daa.
agak clumsy la jgk kn pg td.
naseb baik tak terlepas bus.
Hari ni ada byk benda yg tak dijangka berlaku.
1st-aku terjumpa dgn kwan sekampung aku dkt usim nie.
tak sgka la .
ta aku xtgur dia sbb tkut silap org.
but,after research..aku confirmed dia kwn sek ren aku dlu.
his name is AHMAD SALMAN MD JAN.
dentistry kot mamat nie.
but,i think he not recognize me.
agak sedih la kan...
2nd thing..
actually malam nie ada ceramah dkt DKP.
tajuk ceramah tue ::
NOTA CINTA DARI ILAHI.
crmah nie xwajib pun.
terpulang kepada semua org nk pegi ke x.
tapi,last2..semua diwajibkan pergi..
yg tak tahannya,bus nak balik 5.30 tue xde.
pukul 10.30 malam bru ada bus.
sampai hati giler buat kitaorg cm nie.
dah la letih.esok kls lg.
buat la ceramah time weekand.
ta la kacau sgt table kitaorg.
berbalik kepada bus ::
disebabkan bus xde,kitaorg pun lepak la tepi jalan dkt FKP.
lepak2 smbil decide nk call pakcik teksi ke x,
tetiba ada sebuah keta bhenti..
kitaorg semua cuak gak la.
mana la tawu kot2 nk kena marah dgn lecturer ke kn..
tp sebaliknya yg berlaku.
prof tue siap offer nk tlg hntr balik lg.
mmg xpcya la.
kitaorg pd mulanya mcm xnk myusahkan..
akhirnya naik jgk sbb prof ajak sungguh2.
pray to GOD for sending us penyelamat.
SYUKUR.
otw nk balik tue,byk jgk la pengalaman yg dikongsi oleh prof bsama2 km.
best sgt.
prof tue sporting..
dia ajar subject chemistry for student tahun terakhir.
byk advise yg kitaorg dapat.
Anyway,thanx to DR ABDUL AZIZ BIN OMAR.
sbb sudi hantar kitaorg balik walaupun kitaorg sgt ramai.
to ummi,fatin,ulya,liana,athira,amalina : biarla bhimpit2 seketika asalkan dpt smpai KKNC.
i had to go now .
need to sleep bcoz im so tired today .
sayonara...

The course of life is unpredictable... no one can write his autobiography in advance.  ~Abraham Joshua Heschel

Wednesday, June 29, 2011

29 JUNE 2011 ::

yeepiieeee :)
ari ni seronok sgt2 !
dapat jumpa along2 tersayang.
thanx yea to hakiem sbb kau la,
i can meet my greatest brothers.
eventhough dpt lepak kejap jep ptg td,
but..fun sgt2 sbb ada penceria suasana.
along2,nnt tggu adek balik penang eh ?
pastu kita pergi lawan bowling aww !
td call mama along.
segan siott.
tp,lepas tue dah xsegan dah sbb makcik bulan amat la sporting..
rindu la nk makan laksa aunty..
aunty,t adek balik..masakkn kt adek eh..
biasala.. bak kata along : mama,adek duduk dekat ulu banat !
hampeh kot.. 
actually along,xla ulu pun..
cme kawasan nie kurg membangun jea la.
salah penafsiran tue..
ada ke patot along kata nie tmpt jin bertendang.
agak la..nie tempat yg aman dari segala pencemaran bunyi..
aman.damai.tenteram dan sekutu dgnnya..
HAHA.
malam nie mmg tido lena r.
dpt jumpa along2 sy yg terHEBAT.
guys,i'll miss u damn so much laa after this...
.
.
.
.
.
.
p/s :: along2 doakan adek taw..
tengs yea sebab sudi melayan kerenah adekmu ini.
adek akan sentiasa igt pesanan penaja daripada along berdua :]
make STUDY as PRIORITY than others.

Monday, June 27, 2011

Renungan sejenak ~

INFO ::
Sejak 125 tahun lalu, GMT telah diterima pakai sebagai wilayah yang dijadikan ukuran awal waktu dunia karena dilalui titik nol darjat. Penentuan titik ini penting untuk mempermudah ukuran waktu perjalanan dan komunikasi antara-negara.
Bagi Arab Saudi, Makkah dianggap lebih tepat sebagai episentrum dunia. Kota suci umat muslim tersebut adalah diakui sebagai wilayah tanpa kekuatan magnetik oleh peneliti Mesir seperti Abdel-Baset al-Sayyed. Artinya, jarum kompas tidak bergerak saat di Makkah.
“Itulah mengapa ketika seseorang berpergian ke Makkah atau tinggal di sana, mereka tinggal lebih lama dan lebih sehat karena hidupnya lebih sedikit dipengaruhi oleh gravitasi,” jelas al-Sayyed
Bagaimanakah anda mengacau makanan atau minuman? Menggunakan arah jam atau arah lawan jam?
Berpandukan sunnah Rasulullah, baginda sentiasa mengacau dengan menggunakan arah lawan jam. Tentu ada hikmah tersirat di sebalik perbuatan Rasulullah yang mulia. Mari kita soroti, mudah-mudahan Allah memberi kita petunjuk.
Pergerakan cytoplasm di dalam sel adalah mengikut arah lawan jam.Pergerakan cytoplasm di dalam sel adalah mengikut arah lawan jam.Begitu juga peredaran bulan beredar mengelilingi bumi, dan bumi beredar mengelilingi matahari, mengikut arah lawan jam.Planet-planet di angkasa juga mengelilingi Matahari dalam gerakan arah lawan jam.Matahari berputar pada paksinya juga mengikut arah lawan jam.Tidak dilupakan, galaksi juga bergerak mengikut arah lawan jam.
Mengikut artikel “Rahsia Kaabah” yang saya baca di sini, dijelaskan bahawa antara faktor-faktor yang menyebabkan pusaran tenaga sangat besar di Kaabah dan mengapa berdoa di Multazam sangat mustajab ialah kerana arah tawaf mengikut arah lawan jam. Bagaimana?
Dalam fizik, Hukum Tangan Kanan (Right Hand Rule) menerangkan bahawa jika ada sebatang konduktor yang di kelililingi oleh arus yang mengalir mengikut arah lawan jam, maka akan terhasil suatu daya elektromagnetik yang menghala ke atas.
Ketika jutaan orang sedang bertawaf mengelilingi Kaabah, hal ini seperti ada suatu arus elektrik yang besar, terjana daripada bio electrons dalam tubuh manusia, bergerak mengikut arah lawan jam yang mengelilingi Kaabah. Hasilnya ialah gelombang elektromagnetik yang keluar dari Kaabah.
Jadi dari situlah rahsia mengapa apabila kita berdoa di Multazam sangat mustajab. Ini kerana tenaga dari doa kita menumpang gelombang elektromagnetik yang keluar dari Kaabah. Maka kekuatan doa kita menjadi berlipat kali ganda.
Dalam persoalan mengacau makanan dan minuman mengikut arah lawan jam, saya pernah terbaca bahawa pakar metafizik mengatakan bahawa cara kacau air mengikut arah lawan jam dapat menghasilkan tenaga positif. Mungkin ia menggunakan prinsip yang sama, berpandukan Hukum Tangan Kanan. Sebab itulah banyak terapi melalui minuman selalunya mempunyai arahan supaya dikacau minuman tersebut melalui lawan arah jam.
Kitaran hayat manusia melalui arah jam, sekirannya kita melawan arah jam, kita melawan penuaan dan menyihatkan badan kerana pergerakan cytoplasm di dalam sel manusia adalah mengikut arah lawan jam.
Subhanallah….ikutlah sunnah nabi saw semoga kita akan sentiasa sihat

Friday, June 24, 2011

part in Chemistry tutor ::

salam semua..
apa habaq?
im just wanna tell you about my memory in campus life.
each day will be the best moment that i would never forget.
my new friends..funny sgt2.
fun la dgn dorg. td dalam bus,otw balik kknc..kitaorg siap bole main teka teki lg dlm bus.
each day,ada je idea nk cheerkan life.
td time tutor kimia,madam ruby suruh balancedkan equation taw.
so,semua pakat2 p la tulis answer.
ada satu part nie,athira suruh aku betulkan equation sapa tah..
kebetulan syamsina pergi depan nk tls equation dia..
so,aku pun cakap la : "syam2,tlg betolkan equation tue"
tetibe hisyammudin yg kebetulan nk tulis equation dia kalih. 
adoi,silap org kot..
aku pun betulkan ayat aku balik..
: " jap,aku pgl syamsina.sorry ek syam.aku xsengaja"
satu kelas kot ketawa.
macam malu jgk la an.
lepas tue,satu kelas pakat dok sebut2 syam2.
haha. serius fun giler time kimia td..
*stkt nie jela yg aku nk story*
byk lg sbnrnya,tp aku malas type. 
maaf ye dear :)
sayonara....

I'm falling in LOVE ::

BERFIKIR SEJENAK~




( ~ya, sy jatuh cinta kat awk bkn krn Allah @ kecantikan awak, harta awak.. say...a jatuh cinta disebabkan Syaitan......~)

Alkisah.
Seorang lelaki A datang berjumpa dengan seorang perempuan. Perempuan 
yang paling 'hot' di kampusnya, kerana memiliki rupa paras yang 
fotogeniklah katakan, cantik, menawan dan yang paling orang suka dia ni 
seksi dan berada. Tapi sayang, dia bkn muslim.

Saya malas mau tulis panjang lebar. So, dialog ringkas sajalah(tak juga ringkas nie). 
Tapi sebelum tu, biar saya bagi tau korang ciri-ciri lelaki A tu. Lelaki
A merupakan anak seorang Dato' entahlah Dato' apa. Saya pun tak berapa 
tau. Yang penting mamat ni kaya, kacak, bergaya. Nak gi kampus pon pakai
kereta mewah, dah tu ada drebar pulak. Fuih, sape tengok, melopong je 
lah.

Alice: Apasal awak datang nak jumpa saya?

Lelaki A: Saya dah jatuh cinta kat awak.

Alice:(memandang lelaki itu dengan sinis) sebab?

Lelaki A: Kerana awak cantik. Sesiapa yang memandang awak sekilas pasti tak puas. Sudikah awak jadi gf saya?

Alice: Tapi..

Lelaki A: Jangan risau Alice. Saya ada segala-galanya. Harta..kebahagiaan..dan apa je awak mintak, saya boleh bagi.

Alice: Maafkan saya, saya ada kuliah. (perempuan itu sengaja membuat dalih)


Seminggu
kemudian. Perempuan 'hot' nie di datangi seorang lelaki lagi. Lelaki B.
Yang ni, penampilan dia agak islamik'. Pakai baju Melayu siap 
bersongkok pulak tu. Tapi, hati dia kita tak taukan. Apa-apa pun, 
kenalah bersangka baik.

Alice: Ha, ada apa erk?

Lelaki B: Assalamualaikum. (ucap lelaki tu lembut)

Alice:(agak terkedu seketika) Waalaikumsalam. Kenapa awak datang nak jumpa saya?

Lelaki B: Saya...saya...

Alice: Kenapa? cakaplah..

Lelaki B: Saya jatuh cinta kat awak..

Alice: sebab?

Lelaki B: Perlukah bersebab?

Alice: Ya. Sebab saya tak pernah kenal awak, tau2 awak dah jatuh cinta..

Lelaki B: Baiklah, saya cintakan awak kerana Allah telah ciptakan perasaan cinta dalam hati saya untuk awak.

Alice: Owh. (Perempuan itu melihat jam tangannya) Maaflah, saya ada study group. Lain kali kita borak lagi.

Maka tertinggallah lelaki B keseorangan tanpa jawapan dari sang gadis itu.


Seminggu
yang seterusnya, perempuan itu didatangi oleh seorang lagi lelaki. 
Lelaki C. Kali ini, lelaki C berpenampilan biasa dan sederhana saja. 
Wajahnya juga tidaklah sekacak mana namun ada sesuatu pada wajah itu. 
Entahlah apa. Perempuan itu mengulum senyuman manis untuk lelaki itu 
kerana dia pasti bahawa lelaki ini pasti akan bercakap benda yang sama.

Alice: Saya tau kenapa awak datang nak jumpa saya..

Lelaki C: (Termangu seketika) Awak dah tau?

Alice: Why not? Awak cintakan saya?

Lelaki C: Ya, saya menyintai awak.

Alice: (tersenyum sinis) Well, kenapa pulak? Sebab Allah telah menghadirkan perasaan cinta kat dalam hati awak untuk saya?

Lelaki C: (hanya mampu tunduk)

Alice: Kenapa diam? atau..awak jatuh cinta di sebabkan rupa saya..atau saya ni seksi..atau..saya ni anak orang berada..

Lelaki
C: Demi Allah, semua itu tak betul.(Lelaki C berubah menjadi tegas). 
Ya, memang benar saya jatuh cinta kat awak tetapi bukan kerana Allah 
atau kerana kecantikan awak, harta awak.. saya jatuh cinta disebabkan 
Syaitan Durjana. Syaitan yang mendorong saya untuk mengejar awak. Kemana
saja awak jalan, mata saya akan mengekori awak. Tatkala rambut ikal 
awak terbang ditiup angin, saya rasa perasaan saya kacau.Wajah cantik 
awak sentiasa datang bermain di jiwa saya pada hal saya tak 
menginginkannya. Saya rasa rimas dengan perasaan saya. Saya semakin 
hanyut. Semakin terleka.

Alice: (terkedu) Apa awak nak?

Lelaki
C: Saya tak mahukan apa-apa. Mungkin hanya sekelumit simpati. Hanya 
kalau awak sudi. Maafkan saya, saya mohon untuk berlalu.

Alice: Nanti dulu, siapa nama awak? Macam mana saya nak tolong awak?

Lelaki
C: Nama saya, ah, tak layak saya nak beritahunya kat awak. Sesungguhnya
nama yang saya pinjam ini sungguh mulia. Saya pasti awak tau apa nak 
dibuat. Maafkan saya, saya tak sanggup nak berlama-lama di sini.. 
Syaitan itu sentiasa membisikkan perkara yang jahat ke telinga manusia. 
Salamu'alaikum.

Alice hanya melihat langkah lelaki itu tanpa sepatah kata.

Dua tahun kemudian.

Akif merehatkan dirinya di pelantar rumah sambil menghirup udara segar pagi. Tiba-tiba dia disapa oleh ibunya.

Ibu: Akif, ibu teringin nak tengok Akif berumah tangga. Akif tak de ke pilihan hati Akif sendiri?

Akif: Entahlah ibu. Susah kita nak mencari pasangan yang betul2 berdiri di atas landasan yang teguh.

Ibu:
Akif, ibu faham. Memang susah nak cari orang yang seperti itu, kalau 
ada pun, nisbahnya kecil. Manusia makin hanyut ditelan arus dunia. 
Semakin moden, semakin lupa tanggungjawab kita sebagai muslim. Tapi 
Akif, kita juga boleh menjadi pengubah.

Akif: Ibu.. Akif faham. 
Insya Allah ibu, Akif akan cari seorang perempuan..jika dia tak seperti 
yang Akif harapkan, Akif yang akan membentuk dia, mengubah dia. Akif 
akan cuba laksanakan permintaan ibu.

Ibu: (tersenyum) Akif, ibu 
rasa, ibu sudah berkenan dengan seorang gadis ini. Dia baik dan manis 
juga orangnya. Pekerjaannya juga mulia. dia bekerja sebagai seorang guru
di sekolah menengah agama. Ibu dah berbual-bual dengan ibu bapanya. 
Baik sungguh mereka itu.

Akif: Siapa dia ibu? siapa nama dia?

Ibu: Nur Alissa Zakiyyah...

Seminggu
sebelum hari pertunangan. Waktu itu, Akif berada di rumah Nur Alissa 
Zakiyyah. Baru kali pertama Akif ke sana. Rumah yang dijejakinya ini 
sungguh besar dan luas. Halamannya juga menarik bersama landskap yang 
begitu teratur. Bunga-bungaannya memukau mata. Suasana agak 
hingar-bingar. Ibu Akif berada di dalam rumah mungkin sedang sibuk 
membantu mereka yang lain menyiapkan juadah makan tengah hari bersama.

Akif
berjalan menuju ke suatu sudut di halaman itu namun langkahnya terhenti
apabila terlihat seorang gadis bertudung hijau lembut sambil mengenakan
pakaian baju kurung..entahlah baju kurung jenis apa yang penting ianya 
gubahan moden seiring mengikut zaman. Gadis itu seperti pernah 
dilihatnya di dalam sekeping gambar. Gambar yang diberi ibunya. 
Mungkinkah itu bakal tunangnya?

Akif memberanikan diri untuk menyapa gadis itu.

Akif: Assalamu'alaikum.

Alissa: Wa'alaikumsalam. (Alissa tersenyum lantas membelakangi Akif)

Akif: Awakkah Nur Alissa Zakiyyah??

Alissa: Dan awak pula Akif Rahmankan?(soal Alissa tanpa menjawab pertanyaan Akif terlebih dahulu)

Akif: ya. Akif Rahman Bin Razaq. Awak belum jawab soalan saya..

Alissa: Hum.. akhirnya...

Akif: (Akif hairan) Kenapa? Pernahkah kita bertemu atau berkenal?

Alissa: Ya.

Akif: Siapakah awak? (tanya Akif penuh kehairanan)

Alissa: Nama saya Nur Alissa Zakiyyah binti Aziz. Sayalah Alice.

Akif: (terkesima) Subhanallah. Awak dah berubah, saya langsung tak cam awak. Macam mana awak boleh jadi macam ni?

Alissa: Bukankah awak yang meminta sekelumit simpati dari saya?

Akif: Alice...(terharu..)

Alissa: Akif, saya dah jatuh cinta kat awak. Dah lama..

Akif: Sebab?

Alissa: Saya mencintai awak kerana agama yang ada pada awak...





p/s : copy from tamhidi USIM 2011/2012-posted by ilham naim

Thursday, June 23, 2011

Tidur petang boleh menyebabkan gila ??

i was copy this from anathor blog :) tengkiu yea akak.
Setiap malam rabu kat asrama saya akan buat bacaan al-Mulk. Lepas bacaan al-Mulk akan ada sesi tazkirah mengikut giliran. Semalam dapat lah ilmu tentang tidur selepas Asar. Kami tengok video ceramah dari sorang ustaz. Aku kalau dengar orang bagi ceramah ikut loghat aku jadi semangat nak dengar. Yang biasa aku dengar ceramah loghat terengganu (ustaz azhar) dan loghat Kedah. Kadang-kadang bila ceramah pakai bahasa biasa jek hambar plak tu kita jadi mengantuk walaupun ilmu yang ustaz atau ustazah tu cerita bermakna. 
Okey. Berbalik pada ceramah tu ustaz tu cakap jangan tidur selepas Asar sebab otak kita boleh jadi gila. Kalau boleh buat lah aktiviti pape pada waktu petang. Gi la main kat padang tak pon sembang-sembang kat bilik kawan untuk elak tidur. Sebab tu kadang-kadang ada orang tidur petang bila bangun dia jadi mamai (tak betul). Tengok jam pukul 6 ingatkan 6 pagi rupanya 6 petang.

Kalau diamalkan selama 40 hari akan menyebabkan gila. Jadi aku nak pesan kat semua dan jugak diri aku jangan tidur petang. Try la buat aktiviti contohnya main lari-lari dalam blok asrama, mop lantai dari bilik ke bilik, main yoyo ngan kawan-kawan, berjalan pergi kedai makan atau kalau tak de idea sangat on laptop stalk blog aku. ^-^"  Ingat eh. 

p/s :Jangan tidur petang dah mulai esok.